Woningaanpassingen

Door de vergrijzing is er een grote en groeiende groep ouderen die graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen. De overheid wil vanuit het ‘Langer thuis’ programma ouderen een goede manier aanbieden om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, met ondersteuning en de zorg die aansluit bij hun persoonlijke behoeften. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met beperkingen hebben hier veel baat bij. 
Ergotherapeuten zijn gespecialiseerd om adviezen uit te brengen om de zelfredzaamheid te bevorderen van een cliënt om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Door fysieke of geestelijke beperkingen worden mensen belemmerd om thuis te kunnen blijven wonen. Een ergotherapeut geeft adviezen richting woningaanpassingen en hulpmiddelen. Ergotherapeuten zijn gespecialiseerd in praktisch denken en zoeken naar een geschikt advies. 
 

Woningaanpassingen kunnen worden vergoed vanuit de gemeente of sociale huurwoningen. Hiervoor zal een ergotherapeut een aanvraag moeten indienen bij de gemeente of de sociale huurwoning. Niet iedereen komt in aanmerking voor de vergoeding of wil het aanvraagproces doorlopen. Hierbij zal een eigen bijdrage van de cliënt aanbod komen.  
Hulpmiddelen in huis om de zelfredzaamheid te vergroten kunnen ook worden aangevraagd in bruikleen bij de zorgverzekeraar. De ergotherapeut zal deze aanvraag invoeren, uitleg geven over de bruikleen en het gebruik van het hulpmiddel. 

Enkele voorbeelden van woningaanpassingen: 

  • Overbruggingen van drempels
  • Wandbeugels
  • Trapleuningen, traplift
  • Badkameraanpassingen
  • Verhoogd toilet, toiletbeugel 
  • Bedbeugel, glijlaken, hoog-laagbed 

Praktijkvoorbeeld: 

Leon is een alleenstaande man van 80 jaar en ervaart ouderdomsklachten. Onlangs is Leon ook gevallen in huis, waardoor zijn mobiliteit en kracht in zijn benen achteruit is gegaan. Zijn familie maakt zich zorgen en twijfelt of hij nog wel alleen thuis kan blijven wonen. 
Samen met Leon en zijn familie is er gekeken naar waar de valrisico’s zich bevinden en wanneer hij moeite heeft met het verplaatsen. Er zijn volgens adviezen gegeven richting woningaanpassingen en het inzetten van een loophulpmiddel. Door deze adviezen hebben Leon en de familie meer vertrouwen en kan Leon langer zelfstandig thuis blijven wonen. Leon ervaart veel meer ondersteuning door de aanpassingen, wat het functioneren gemakkelijker en veiliger maakt. Ook vermindert het zijn vermoeidheidsklachten. 

Bron: rijksoverheid