Voorzieningen aanvragen en gewenningslessen

Wanneer een persoon verminderde mobiliteit of kracht heeft, kan iemand beperkingen ervaren tijdens de verplaatsen. Iemand verliest zijn vrijheid en zelfstandigheid. Een ergotherapeut kan adviseren welke vervoersvoorziening mogelijkheden kunnen bieden richting het verplaatsen om zo onafhankelijker te worden van anderen. De situatie zal bekeken worden om een zo passend mogelijk advies uit te brengen. Vervolgens wordt samen het pakket van eisen opgesteld, waar de vervoersvoorziening aan moet voldoen. 

De aanvraag voor deze vervoersvoorziening zal zelf aangeschaft kunnen worden of worden vergoed vanuit de gemeente. Ergotherapeuten doen de WMO- aanvraag bij de gemeente, maar de gemeente beslist of de vervoersvoorziening vergoed wordt!  

Voorbeelden vervoersvoorzieningen:

    • Scootmobiel
    • Driewielfiets
    • (Elektrische) rolstoel

Heb je een vervoersvoorziening, maar heb je moeite met het gebruik? Wij bieden gewenningslessen aan om jouw vaardig te maken in de omgang met de vervoersvoorziening.  

Praktijkvoorbeeld:

Hans heeft één jaar geleden een scootmobiel aangeschaft. Hans heeft éénmaal tijdens de passing op een scootmobiel gezeten op het parkeerterrein bij de leverancier. Het rijden ging goed op een vlakke weg zonder verkeer. Hans kreeg vervolgens de scootmobiel thuis geleverd. Hij ging rijden in zijn eigen omgeving en merkte veel belemmeringen met het verkeer en de verschillende soorten wegen. “Ik had het idee dat ik naar de zijkant van de weg werd gestuurd”. De vrouw van Hans vond het rijden met de scootmobiel angstig. Hans heeft ook al vijf jaar niet meer deelgenomen aan het verkeer.
Door de gewenningslessen die wij hebben aangeboden, kan Hans veiliger rijden en deelnemen aan het verkeer. Hans en zijn vrouw hebben meer zelfvertrouwen gekregen in het scootmobiel rijden van Hans, waardoor hij weer zijn sociale activiteiten kan ondernemen.