Re-integratie naar werk
Re- integratie is topsport. Zodra je iets beheerst, stel je jezelf een nieuwe, hogere uitdaging zonder overtraind te raken. Het gaat hierbij niet alleen om de hoeveelheid werk die je verzet, maar ook om de manier waarop, wat je doet, wanneer en waar je het doet.
Ergotherapie kan bij werkgerelateerde klachten (psychische en/of lichamelijke beperkingen) zorgen voor een snellere terugkeer naar werk of het voorkomen van verzuim.
Ergotherapie is een van de weinige beroepsgroepen die de samenhang tussen de medische toestand van de werknemer, de psychosociale situatie en de werkzaamheden in beschouwing neemt.
De aanpak is voornamelijk praktisch en concreet. Door goed te luisteren en te observeren, bepalen we welke aanpassingen of mogelijkheden er zijn om optimaal te presteren op uw werk.
Daarnaast wordt de methode van WAHW “weer aan het werk” gehanteerd, waarin we in zijn gespecialiseerd. De uitgangspunten hiervan zijn:
– Werken bevordert herstel
– Zelfmanagement
– Balans belasting/ belastbaarheid
– Balans werk/ privé
– Supercompensatie
Voor meer informatie kijk op: https://www.wahw.nl/
Dit kunnen wij bieden aan mensen met werkgerelateerde klachten
- Werkplekonderzoek en Aanbevelingen
Een ergotherapeut begint vaak met een gedetailleerd werkplekonderzoek. Daarbij worden de fysieke en ergonomische omstandigheden beoordeeld, zodat de werkplek optimaal kan worden aangepast aan de behoeftes van de werknemer. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de hoogte van het bureau wordt aangepast, dat er een ergonomische stoel wordt aangeschaft of dat het licht op de werkplek verbeterd wordt.
- Coaching en Begeleiding op de Werkplek
Een ergotherapeut kan ook coaching bieden om de werknemer te begeleiden bij het toepassen van de aanbevolen aanpassingen op de werkplek. Door samen te werken en te oefenen op de werkplek zelf, kan de werknemer zich comfortabeler voelen bij nieuwe werkwijzen of aanpassingen en leren deze goed te integreren in het dagelijkse werk.
- Voorlichting en Advies
Om het re-integratieproces soepel te laten verlopen, biedt de ergotherapeut voorlichting en advies aan zowel de werknemer als – indien nodig – de werkgever en collega’s. Het uitleggen van de noodzaak van bepaalde aanpassingen of het creëren van begrip bij collega’s kan bijdragen aan een ondersteunende werkomgeving.
- Coördinatie tussen Werkgever, Werknemer en Betrokken Organisaties
In veel gevallen is werkre-integratie een complex proces waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Een ergotherapeut kan de coördinatie tussen werknemer, werkgever en andere relevante organisaties (zoals Arbo-diensten of verzekeraars) op zich nemen. Dit zorgt ervoor dat alle betrokken partijen goed op de hoogte zijn en dat er een gezamenlijke aanpak is voor het re-integratietraject.
- Re-integratie Ondersteuning
Een ergotherapeut biedt daarnaast begeleiding tijdens de re-integratie zelf. Dit kan betekenen dat ze de werknemer stap voor stap ondersteunen bij het hervatten van het werk, bijvoorbeeld door een opbouwschema of geleidelijke aanpassing in taken. Op deze manier kan de terugkeer naar werk gecontroleerd en geleidelijk plaatsvinden, wat de kans op langdurig succes vergroot.
- Ergonomische Aanpassingen
Tot slot is de ergotherapeut gespecialiseerd in ergonomische aanpassingen die bijdragen aan een gezonde en productieve werkhouding. Dit kan variëren van het adviseren over de juiste manier van tillen tot het gebruik van specifieke hulpmiddelen, zoals een aangepaste muis of een sta-zit bureau. Deze aanpassingen kunnen pijnklachten verminderen en het werkcomfort vergroten, wat essentieel is voor duurzaam herstel.
Openingstijden
Maandag – vrijdag
08:30 – 17:00
Adres
Sint Janplein 2
5427 BG, Boekel