Niet- aangeboren hersenletsel

Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen die ontstaat na de geboorte, bijvoorbeeld door een trauma, herseninfarct, hersenbloeding of tumor. De gevolgen variëren per persoon en zijn afhankelijk van de plaats en de ernst van het letsel. Dit kan leiden tot lichamelijke beperkingen (zoals verlamming of coördinatieproblemen), cognitieve problemen (zoals geheugen- en concentratieverlies) en emotionele of gedragsveranderingen (zoals prikkelbaarheid of depressieve klachten).

Door deze gevolgen kunnen dagelijkse activiteiten, zoals wassen, aankleden, koken of werken, lastig worden. Een ergotherapeut helpt je om deze handelingen weer zo zelfstandig mogelijk uit te voeren.

Tijdens een intake bespreekt de ergotherapeut welke activiteiten moeilijk gaan. Door observatie wordt inzicht verkregen in jouw mogelijkheden en beperkingen. Vervolgens wordt samen een behandelplan opgesteld en de behandeling gestart.

Afhankelijk van jouw situatie biedt de ergotherapeut diverse behandelingen, zoals:

  • Cognitieve strategieën: Het gebruik van hulpmiddelen, zoals een agenda bij geheugenproblemen of een stappenplan bij planningsproblemen.

  • Arm-handfunctietraining: Het verbeteren van de functionaliteit van arm en hand.

  • Werkbegeleiding: Ondersteuning bij de terugkeer naar werk of het vinden van passend ander werk.

  • Balans vinden: Inzicht krijgen in jouw dagstructuur met de ‘Activiteitenweger’ om een balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Ook kan een activiteitenmonitor worden ingezet om fysieke en mentale vermoeidheid te monitoren.

  • Educatie en advies: Informatie voor jou en jouw omgeving over de gevolgen van NAH en hoe hiermee om te gaan.

  • Woningaanpassingen: Advies over hulpmiddelen en voorzieningen in en rondom jouw woning, eventueel via de gemeente (Wmo).

Het doel is om je zo zelfstandig en comfortabel mogelijk te laten functioneren in jouw dagelijks leven.
Wij zijn aangesloten bij het NAH- netwerk in de regio.