Behandeling bij belasting en belastbaarheid

Het uitvoeren van het dagelijks leven kan bij veel mensen belemmerd worden door (chronische) pijn- en vermoeidheidsklachten. Mensen zijn niet meer in staat om de activiteiten gedurende de dag uit te voeren ten aanzien van het verleden of van wat zij graag zouden willen. Het leren omgaan met deze belemmeringen blijft voor veel mensen lastig. Een ergotherapeut kan hierbij een ondersteuning bieden op de volgende gebieden:  

  • Praktische adviezen: Vaak hebben mensen een oud gewoonte om de dagelijkse activiteiten op zijn eigen manier uit te voeren. Bij (chronische) pijn en vermoeidheid merken veel mensen dat het niet meer haalbaar is om deze gewoonte uit te kunnen blijven voeren. Een ergotherapeut zal hierbij een observatie doen van de dagelijkse activiteit om de vaardigheid van de client en de omgeving in kaart te brengen. Een ergotherapeut is praktisch ingesteld in het meedenken naar mogelijkheden en in het geven van adviezen om de activiteit weer naar wens uit te kunnen uitvoeren. Hierbij kun je denken aan het aanpassen van de omgeving, adviseren van hulpmiddelen en of een vaardigheid opnieuw of anders aan te leren. 

  • Balans vinden tussen belasting en belastbaarheid: Door (chronische) pijn en -vermoeidheidsklachten kan de belastbaarheid van een cliënt beperkt worden. Iemand is vaak minder belastbaar en kan de activiteiten die hij of zij belangrijk vindt niet meer uitvoeren naar eigen tevredenheid. Een ergotherapeut gaat samen met jou op zoek naar jouw balans tussen belasting en belastbaarheid. Vanuit hier kan bijvoorbeeld gekeken worden naar een (nieuwe) dagstructuur en kan de belastbaarheid vergroot worden door een geleidelijke opbouw. Hierbij wordt gekeken vanuit de cliënt wat passend is in zijn of haar dagelijks leven. 

Tijdens het zoeken naar een balans tussen belasting en belastbaarheid, maken wij gebruik van de activiteitenweger. De activiteitenweger is een middel, waarbij de belastbaarheid van een cliënt in kaart wordt gebracht.

Praktijkvoorbeeld: 

Marjan woont samen met haar twee kinderen en haar man. Twee maanden geleden is bij Marjan Fibromyalgie vastgesteld, waardoor ze veel pijn- en vermoeidheidsklachten ervaart. Marjan kan niet meer haar activiteiten uitvoeren thuis, in haar privé of op het werk. Haar gezin moet haar veel ondersteunen, wat ze erg moeilijk vind. Zelf voelt ze weinig erkenning uit haar omgeving en vind ze het lastig om de situatie te accepteren. Marjan verliest haar rol als moeder, vriendin, partner en collega en heeft weinig grip op hoe ze deze rollen weer terug kan krijgen.  

Door passende adviezen over te geven haar belastbaarheid en dagindeling houdt Marjan meer energie over, gedurende de dag, om meer activiteiten te kunnen ondernemen. Door de educatie van het ziektebeeld en de gesprekken samen voelt Marjan steeds meer erkenning, acceptatie en weet ze het bespreekbaar te maken. Marjan kan haar rollen weer herpakken en genieten als persoon door zich te focussen op wat wél mogelijk is!